Етичні виклики для психотерапевтів у нашому мінливому світі

Українська спілка психотерапевтів та Європейська асоціація психотерапії започаткували серію спільних симпозіумівУкраїнська Спілка Психотерапевтів (УСП) та Європейська Асоціація Психотерапії (ЄАП) започаткували серію спільних симпозіумів з етики. Перший симпозіум «Етичні виклики для психотерапевтів у нашому мінливому світі» був приурочений до річниці російського вторгнення в Україну та відбувся 24 лютого 2023 р.

Сьогодні Європа стикається з небаченими викликами: вторгнення путіна в Україну, глобальна пандемія та погіршення клімату призводять до соціального спустошення, переміщення та кризи біженців. Перебуваючи у стані війни, українські психотерапевти вкрай потребують відкритої дискусії з етичних питань. Тому за підтримки ЄАП, яка виступила партнером, було організовано Міжнародний симпозіум з етики.Симпозіум став для психотерапевтичної спільноти непересічною подією – і за форматом, і за колом питань. До участі у заході зареєструвалося 1 030 фахівців з різних європейських країн і, звичайно, з України.

Звертаючись до українських колег на відкритті симпозіуму президент Європейської Асоціації Психотерапії Патриція Хант, FRSA зазначила: «Під час нашої зустрічі та спільної роботи я перейнялась до вас великою повагою та захопленням. Ви тримаєтеся з величезною гідністю, мужністю та честю у цей найскладніший та найжахливіший час для вашої країни. Ви зіткнулися з вторгненням та спустошенням вашої країни, і в найкращих традиціях психотерапевтів ви намагаєтеся зрозуміти, як це впливає на вас та ваших громадян. Крім того, ви прозорливо хочете зазирнути у майбутнє України, у мирний час, який настане, підготуватися до мирного часу та думати про нього вже зараз. Готуватися до майбутнього своєї країни та думати про це зараз».

У свою чергу представники Української Спілки Психотерапевтів висловили вдячність за можливість діалогу, підтримки та взаємної співпраці з ЄАП у цей час. Президент УСП професор Олександр Фільц подякував усім за готовність підтримати спільну ініціативу: «говорити і роздумувати про фундаментальні виклики жахливої воєнної катастрофи, розв’язаної росією проти нас українців, а з нами – і проти усього цивілізованого людства».

«Ми, українці, обрали етичну позицію, для якої ідея добра співпадає з добром як таким, а зла – зі злом. Ця позиція безкомпромісна і можливо надто категорична, але вона гарантує нам свободу та внутрішню гідність, незалежно від обставин. Інакше ми б і не могли, і не можемо інакше і надалі», – зазначив під час виступу Олександр Фільц.

Під час симпозіуму виступили керівники ЄАП та УСП – психотерапевти зі значним досвідом та науковими досягненнями. Доповіді обговорювались на панельних дискусіях в малих групах та на спільному круглому столі всіх учасників.

В організаційному комітеті наголошують: Україна задає вектор обговорення змін у світі. Симпозіум, що відбувся, – першій в серії таких заходів. Наступний відбудеться вже навесні 2023 р., а до кінця року планується ще декілька міжнародних симпозіумів.

На зображенні може бути: 2 людини та люди стоять

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

wp-puzzle.com logo