Психотерапія та культура

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ТЕОРЕТИЧНОГО СУБПРОЕКТУ «ПСИХОТЕРАПІЯ ТА КУЛЬТУРА»

Автор лекційного курсу: Павло Дзіковський- клінічний психолог, психотерапевт з напрямку психоаналіз, член Української спілки психотерапевтів.

В наш час величезних потоків інформації та достатньо вузької спеціалізації освіти спостерігається таке, достатньо небезпечне, явище, як “фрагментація знань”. Ми все більше і більше сприймаємо інформацію, як набір коротких повідомлень, дописів, кліпів. Це одна з основних характеристик сучасної постмодерної епохи – відсутність зв’язних складних історій – метанаративів. Сприймати короткі та яскраві повідомлення, звісно, легше та приємніше, але у всього є своя ціна. За комфорт та зручність у поглинанні контенту ми часто платимо фрагментністю та мозаїчністю нашої картини світу.  При такому способі сприйняття часто будь які явища оточуючого світу сприймаються ізольовано, без зв’язку з іншими явищами, поза психологічним, соціальним, культуральним, історичним контекстами.

Дуже часто так сприймається і психотерапія. Відповідно, і до психотерапіі виставляються чисто утилітарні та практичні вимоги. Але психотерапія – явище набагато ширше та складніше – виникає на межі 19-го та 20-го століття, на межі епох модерну та постмодерну та мала величезний вплив на культуру 20-го століття, продовжує впливати і зараз.

У наступному циклі лекцій досліджуються історичні, соціальні, культурологічні та філософські передумови виникнення та розвитку психотерапіі та відбувається поміркування над тим, як психотерапія вплинула на культуру загалом.

Окрім того, розглядається аспект впливу тієї чи іншої культурної епохи на виховання дитини та яке місце в культурі займає дитинство.  

Приклади тем семінарів теорії:

ТЕМА 1. Психотерапія в культуральному, історичному та філософському аспектах…

ТЕМА 8. Психотерапія на зламі модерну та постмодерну…

ТЕМА 12. Доба нарцисизму та споживання. Постмодерн та наростання ентропії…

Проект складається з трьох семінарів та сертифікується секцією дитячої та юнацької психотерапії УСП. Для учасників УСП субпроект зараховується як години теорії (24 години вцілому).

Учасники субпроекту мають змогу долучитися до одного з трьох семінарів в будь-який час і в подальшому прослухати інші для того, щоб отримати сертифікат про завершену освіту від УСП.

Реєстрація: https://forms.gle/jkEpW7tGb64rUVuRA

Формат: онлайн (+можливість послухати у записі)

Координатор проекту: Олена Шумейда

+380669705029 (Viber, Telegram)

Facebook: Olena Shumeyda